Topp26-sommar

Framgång kräver en … miniräknare av Kerstin Öhman

Topp26-sommar fortsätter. Idag med Kerstin Öhman´s sommarkrönika. Med BSC och alla härliga medarbetare är hon en av mina uppskattade samarbetspartners. Efter att ha fått ställa om både mindset och arbetssätt under våren ser framtiden spännade ut.

Den här våren fick vi lära oss att leva i nuet.

Kreativiteten och uppfinningsrikedomen har aldrig varit större eller mer påtaglig än de sista månaderna, samtidigt som vi blivit proffs på att använda och förädla resurser vi redan hade.

Vi blev nyfikna på bortglömda förpackningar i skafferiet för att slippa handla i onödan, vi testade de där apparna för möten som vi varit rädda för tidigare, gav oss ut i naturen och upptäckte nya platser och aktiviteter precis bakom knuten.

Vi behövde visst inte åka till fjällen för att vandra? Vi behövde inte planera en fika för att höra av oss till våra nära och kära och vi behövde inte åka utomlands för att bada?

Vi lärde oss uppskatta det vi har – och ofta redan haft – mer än någonsin. Vi lärde oss förädla våra liv.

Att göra en inventering och på detaljnivå se vad man faktiskt har tror jag är källan till både lycka och framgång på många sätt. Mitt bästa råd är därför att i sommar leta fram och få en relation med den hederliga gamla miniräknaren! Själv ÄLSKADE jag mattelektionerna i skolan – jag såg det som en pysselstund – men som företagare i eventbranschen inser jag att det kommer bli helt avgörande för företagets framtid.

Kalkyler, betalningar, prognoser, likviditetsplaner, löneberäkningar, försäljningsprognoser…

Det är hög tid att skaffa sig full kontroll på all redovisning och bokföring. Med superkorta tyglar på sin egen verksamhet behöver man veta i exakt vilket läge man faktiskt är, dag för dag.

För att ens kunna söka nödvändiga bidrag och stöd som kan krävas för att fortgå behöver din kalkyl dessutom räcka ett par år framåt. För att kunna betala tillbaka gäller det att ha full kontroll, även på den framtida budgeten.

Kör, bara kör! Eller?

Mitt mantra för att peppa mitt team och främja mod och initiativ är ”Kör, bara kör” – men är det rätt alla gånger?

Det är synd om företagare som på grund av panik i verksamheten inte har möjligheten att skaffa sig den ekonomiska översynen som behövs. De har kanske inte kompetensen eller råd att ta in den. Då är det läge att våga be om hjälp! I varje företagares bekantskapskrets finns det oftast någon som är duktig, någon som kan och vill hjälpa till, även om de inte är insatta i verksamheten på detaljnivå.

Jag är fysiskt i juli men tankemässigt redan i februari. Jag har en strategi för företaget, vi är proaktiva och har god likviditet. Vi vet att det bubblar av en spänd förväntan och att man efter sommaren förhoppningsvis kommer få mötas på riktigt igen, även om det blir i mindre skalor.

De mänskliga behoven är tydligare än någonsin – att höras, se varandra och få mötas både som individer och som medarbetare. Vi längtar efter träffar, minnen och relationer som inte kan ersättas av webinarier eller Zoom.

Ligger på stranden och räknar…

De begränsade möjligheterna till att röra sig fritt och att träffas satte fart på både matlagning, hemslöjd, trädgårdsarbete och författande – för att inte nämna medmänsklighet och hjälpsamhet!

Låt dem också sätta fart på excel och miniräknaren! Förändringar sker snabbt och de behöver man ha koll på! Kalkylera på olika scenarier och hitta siffrorna som gör att du kommer ut på rätt sida i höst.

Med hjälp av en bra bok, picknickfilt och anteckningsblock ska jag passa på att leva i nuet den här sommaren, mer än någonsin. Däremellan räknar jag för och med framtiden.

Tjing! /Kerstin

Kerstin Öhman är VD och ägare av eventbolaget BSC Business Service Club och eventresebyrån BSC Travel. Bolagen omsätter tillsammans ca 45 MSEK (2019) och grundades redan 1987 vilket gör BSC till en av Sveriges mest rutinerade eventpartners.

På kundlistan finns både internationellt välkända varumärken med stora produktioner och projekt, liksom mindre företag och grupper där fingertoppskänsla och genuinitet är avgörande. Huvudkontoret ligger vid Globen, Stockholm.

#framgång #sommar #företagande #izonen #maxsoderpalm #miniräknare #BSC #topp26sommar