#rivstart

Det går att skaffa stora kunder med LinkedIn

 

Det går att skaffa stora kunder med LinkedIn, så säger Fanny Dolff, samarbetspartner och god vän. Hon är expert på området och lever som hon lär. I hennes bidrag till #rivstart får du den sanna berättelsen om hur hon tog sin största affär. Inte dumt eller hur?

Januari 2020. Nyss hemkommen efter en större ryggoperation. Jag är tvungen att under en längre tid avstå från något jag älskar att göra och som är grunden i mitt prospekteringsarbete. Att posta på LinkedIn. Antalet profilbesök på min personliga profil står i direkt korrelation till antalet affärer som görs. Besöken har störtat ner i botten. Året börjar nattsvart. 

När jag är pigg nog att kunna skriva i horisontellt läge, ligger antalet besök på min profil strax över 2 000 per 90 dagar. Jag bestämmer mig för att byta taktik. Istället för att posta ett par inlägg veckovis, skriver jag ett per dag, tills jag når 3 000 besök. Det är första gången jag sätter ett siffermål för plattformen och det känns sporrade att ha något konkret att sträva efter. Ett mål som är mitt och inte kan jämföras med någon annans. 

I mars når jag målet. Yes! Men i samma veva händer något i världen som rycker undan mattan för de flesta säljare. Plötsligt är antalet affärer som går att göra betydligt färre. Jag märker snart att många säljare, marknadschefer och företagsledare söker sig till LinkedIn som plattform, för att hitta nya vägar till affärer.

Den andra andningen

Där och då bestämmer jag mig för att fortsätta posta ett inlägg per dag. Våren och sommaren blir tuff, men i augusti kommer vi in i en andra andning. Nu kommer kunderna till oss med sina förfrågningar. Antalet besök på min profil är uppe i 6 000 styck per 90 dagar. 200% + mot i januari.

Efter att jag fortsatt vara uthållig och postat varje dag på LinkedIn, har det gett resultat. Det är betydligt tuffare på marknaden, större prispress, färre affärer och många konkurrenter i varje upphandling. Men vi bjuds in. Vi är med. Vi kan välja att säga ja eller nej till att presentera en lösning.

Varje gång en ny kund tar kontakt frågar jag varför. Hur hittade ni oss? Svaret är alltid detsamma. Via en referens eller via LinkedIn. Uthålligheten har gett utdelning. 

På nyårsafton 2020 ringer jag årets sista jobbsamtal. Det går till en potentiell kund som jag väldigt gärna skulle vilja jobba med. Avtalet är det största jag offererat sedan starten av mitt bolag för fyra och ett halvt år sen.

Konkurrensen är stenhård och jag känner mig ärligt talat ganska liten i sammanhanget. Vi har drivit försäljningsprocessen under större delen av hösten, sen kunden kontaktade mig en fredagskväll när jag just stängt igen datorn för veckan. 

Har de valt oss?

“Vi vill jobba med er”, säger kunden och jag tror att jag hört fel. Har de valt oss? Jag avslutar samtalet med att fråga var han hittade mig initialt och varför han valde att ta kontakt. “Det var nog på LinkedIn”, är svaret. Kunden har följt mig och läst mina inlägg dagligen. En ny touchpoint varje dag. Utan sälj, utan push. Top of mind om du så vill.  

Det är vad du väljer att göra varje dag som spelar roll. Att du ringer det där extra samtalet. Och att du verkligen läser på inför varje möte. Att du bryr dig om att komma in i videomötet fem minuter före utsatt tid och framstår som den professionella säljare du är. Året är ditt, nu kör vi!

Hälsningar Fanny Dolff, vd på reklam- och webbyrån Hildegun AB

Dags att anmäla dig till #rivstart 2. Webinar med Max Söderpalm och Pelle Johansson. om hur du blir framgångsrik. Anmäl dig HÄR 

Du kan läsa massor av inspirerande krönikor här på bloggen av Max, Pelle och massor av våra kompisar.

Läs till exempel:

Marie Hagberg´s  text om att lära dig skriva säljbrev 

Maria Karlsson´s text om att Utesälj inte finns längre

Tina Rose´s Godmorgon Business

Krister Maxe om att skriva så att du når till kundens hjärta

Det är bara att gå igenom bloggen uppifrån och ner så hittar du spännande läsning.

#rivstart #izonen #ngager