#rivstart

Att se på oss själva med nya glasögon av Lili Öst

Att se på oss själva med nya glasögon, är Lili Öst´s råd när #rivstart går vidare. Lili som är sångerskan, som blev författare, som blev inspiratör och poddare. Hennes böcker Jag blir vad jag tänker och Så klart! blev mycket uppskattade. Dom har hjälpt många sökare att hitta kraft i Attraktionslagen. Här är hennes krönika.

Att se på oss själva med nya glasögon

Just nu är världen i kaos och för att hitta vår mittpunkt i allt detta, behöver vi inte bara hitta ett nytt sätt att förhålla oss till allt som händer utanför oss, utan framförallt blicka inåt för att förhålla oss till allt som händer inom oss. Bli medvetna om vad det är just vi behöver för att inte bara hitta, utan även kunna vara vårt bästa jag.

Vi behöver blicka inåt och ställa oss de viktiga frågor vi behöver ställa oss för att hitta det som bygger oss. Identifiera det som sänker oss och/eller begränsar oss, för att kunna skapa en ny kraftfull väg fram. Vi behöver inte bara bli medvetna om, utan dessutom lämna det som inte fungerar längre för att kunna skapa ett nytt “normalt”.

Våra inre sanningar

Och för att kunna göra det – behöver vi titta på våra regerande inre sanningar, som antingen möjliggör för oss att skapa något nytt, eller som håller oss fast vid gamla uttjänade mönster.

Livet forsar fram i en rasande fart och det är lätt att bara hamna i att hantera det med allt vad det innebär. Alltför sällan eller för vissa till och med aldrig, stannar vi upp och reflekterar över det. På riktigt.

Vad skapar bristen på självreflektion? Både i vårt privata liv såväl som vårt yrkesliv? Och vad skapar det i en tid när allt vänds upp och ned?

Just nu när många till och med behöver springa fortare än vanligt för att kunna förhålla sig till den momentana förändring som skett gällande i princip vartenda område av vårt liv, samtidigt som de/vi blir tillbakahållna av det rådande läget, är det lätt att tappa sig själv.

Det är lätt att hamna i ett tillstånd där vi står och flimrar som ett pausat VHS band. Vi hamnar i ett läge där det blir svårt att hålla det viktigaste viktigast och att skapa prioriteringsordningar som inte bara håller oss på banan, utan som även får oss att hålla.

För andra kan det handla om att de sprungit för fort för länge och nu sitter med en massa tid för reflektion och plötsligt börjar saker som man hållit fast nere på djupet att komma upp till ytan… Det båda har gemensamt är bl a detta,

– Om inte jag som individ vet hur jag fungerar, var jag är och vart jag är på väg, har jag svårt att vara mitt ”bästa jag” och vara medveten om vad jag behöver för att komma dit. Svårt att kunna bidra till 100% i min yrkesroll, där många just nu behöver både gasa och bromsa.

Två känslor som “trendar”

För det som händer när vi fastnar i oro och stress, vilket just nu är två känslor som ”trendar” i de allra flestas liv, är bl a att:

  • Vi får tunnelseende och kommer inte åt lika stor del av vår hjärnkapacitet.
  • Vi lever i ett konstant stresspåslag som bl a gör att adrenalin och noradrenalin står och tokpumpar utan paus, vilket frisätter fria radikaler som sliter på vårt kroppsliga system och sänker vårt immunförsvar.
  • Det är lätt att fastna i att ”grund-andas”. Dvs att vi bara andas ned i bröstet inte ända ned i buken och då syresätter vi oss inte tillräckligt. Vilket resulterar i att vi blir trötta, trögtänkta och klarar stressen ännu sämre.
  • Vi blir mindre uppmärksamma på andras behov eftersom vi har fullt upp med att försöka möta (och/eller till och med få rätt på våra egna behov), eftersom många inte ställt sig frågan tidigare; Vad är mina behov? Vad behöver jag för att fungera på mitt yttersta? Vad behöver jag för att må bra och känna mig lycklig, tillfreds och harmonisk? Vad behöver jag för att känna mig inspirerad och motiverad? Vad behöver jag för att orka vara stark, inlyssnande och medkännande? Vad behöver jag för att vara en bra chef, en bra medarbetare, en bra partner, en bra förälder, en bra vän?

”Personlig utveckling är den nya kompetensutvecklingen”

Från många olika omvärldsbevakare de senaste åren har man hört, ”Personlig utveckling är den nya kompetensutvecklingen” och jag är böjd att hålla med till 100%. Därtill har det senaste året visat tydligt att om vi inte har koll på vår mittpunkt, vårt varande, vår innersta kärna, så kommer vi inte kunna skapa harmonisk framgång varken i det privata eller i vår yrkesverksamma del av livet.

För framgång handlar mycket om att kunna hålla balansen när det stormar runtomkring. Att kunna fortsätta att hitta sitt lugn och kunna navigera på alla nivåer, fast allt gungar.

Som coach, föreläsare och författare, genom mina poddar Attraktionslagen 2.0 och Attraktionslagen på jobbet, samt genom mina Äntligen Måndag Youtube – lives, inspirerar jag människor att stanna upp, lyfta blicken och skifta mindset.

Att plöja upp marken för att anlägga nya tankevägar som leder till en framgång där inte bara företagen blomstrar, utan även människorna i dem. Ibland kan det behövas att vi byter glasögon för att nå dit. Är du/ni redo?

Lycka till!

Lili Öst

Här hittar du mer information om Lili´s böcker Så klart! och Jag blir vad jag tänker

Läs Pelle Johansson´s krönika om att Viljan att lyckas är större än dina tvivel

Läs Max krönika om hur du maxar ditt säljmål

Nina Jansdotter lär oss att vässa dina sociala medier

Lyssna på Max och Pelle i rivstarts webinar