Monday Morning Letter

5 inspirerande tips till dig som säljer hemifrån

5 inspirerande tips till dig som säljer hemifrån. Nu är det nästan prick ett år sedan säljjobbet ändrade sig helt. Utesäljet försvann för dom flesta och enda chansen att få ögonkontakt med kunderna var via skärmmötet.

Sedan dess har många varit tvungna att hitta sin egen arbetsdag och sina rutiner hemma. Och det jag hör från många håll just nu är att det börjar kännas minst sagt segt…

Därför tänkte jag i veckans MML ge dig 5 tips på hur du kan motivera dig när du säljer hemifrån.

Dessutom vill jag pigga upp dig med en present, du får min ljudbok Sälja Hemifrån, helt gratis. Klicka på länken här nedanför så kan du ladda hem den och börja lyssna direkt.

För att ge dig hjälp att tänka och göra rätt får du här 5 konkreta råd för att du ska få en bra tid som hemmasäljare:

1. Sätt som mål att du ska vara stolt för dig själv när du avslutar jobbet för dagen.

Innan du börjar din arbetsdag, skriv upp vad du vill ha gjort. Vad det än är du sätter som mål ger det dig chansen att känna känslan av måluppfyllelse och att du har gjort något bra. Det är jätteviktigt för att hålla motivationen uppe över lång tid. Och ta vara på varje dag.

2. Skaffa dig direkt rutiner som gör att du behandlar dagen som din vanliga arbetsdag på jobbet.

Gå upp när du brukar, förbered dig som vanligt, ta på dig liknande kläder som du hade haft om du skulle gå till jobbet.

Bara för ditt jobb är på ditt hemmakontor eller vid ditt köksbord, betyder inte det att du ska sitta otvättad i pyjamas hela dagen. Ditt undermedvetna hjälper dig att komma in i “gå till jobbet-känslan” om du gör dom här sakerna.

3. Dela in dagen i fyra arbetspass.

I alla företag med innesälj som jag vara varit med i har vi alltid delat in dagen i fyra delar med någon form av paus emellan. I vanliga fall brukar ju den pausen vara att hänga vid kaffeapparaten på jobbet eller i lunchrestaurangen. Nu blir det på ett annat sätt.

Mitt förslag på tider är att du ska vara på marknaden när den är öppen. För dom flesta brukar det vara ungefär mellan 8 och 5, är det annorlunda för dig så anpassar du bara dina tider efter det.

Så här brukar jag göra:

 
8.00 – 10.00 Säljpass 1
10.00 – 10.15 Morgonkaffe
10.15 – 12.00 Säljpass 2
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 14.45 Säljpass 3
14.45 – 15.00 Eftermiddagspaus
15.00 – 16.30 Säljpass 4
16.30 – 17.00 Adminstration som behöver fixas och sätta mål för nästa dag

Delar du in dagen så här så kommer du både få en bra struktur och mycket gjort. Du kommer också undvika fällan att komma på dig själv med att hemmapyssla med dammsugare eller att vika tvätt när du borde prata med kunder. Allting har sin tid, och det här är ju din arbetstid.

 

4. Undvik helt tv-nyheter eller toksurfande på nyhetssajter under arbetstid.

Allt handlar ändå bara om smittspridning och försenat vaccin. Allvarligt talat. Varför behöver du få det upprepat fler gånger?

Just nu är Sverige helt i händerna på media. Och det kan väl vara ok när det gäller dina konkurrenter. Låt dom trycka ned sig själva mentalt och frossa i rädsla om negativa tankar.

Tänk dig noga för. Vore det inte bättre att göra tvärtom, för att istället ta vara på att när dom neggar ner sig så gör du allt du kan för att stå stolt och att stå emot? Du blir en sämre säljare om du tokreloadar och lyssnar på dåliga nyheter samtidigt som du ska pigga upp dina kunder.

 

5. Pigga upp dina kunder och tävla i att inte prata om virus.

Jag antar att du ringer till dina kunder för att hjälpa dom och berätta om hur det ska gå till för att du med det du säljer ska ta dom dit. Du ringer ju inte dom för att prata om tråkiga saker, eller hur?

Tävla med dig själv om att bara prata om saker som gör kunden på bättre humör. Framförallt behöver du inte prata om det som alla andra gör, alltså det som gör alla oroliga. Ju mindre du pratar om det, desto bättre blir samtalet.

Kanske jobbar din kund också hemifrån? Då kan du hjälpa till och berätta hur du gör för att få ordning på dagarna. Kanske är din kund orolig för något, då kan du pigga upp genom att berätta något upplyftande istället.

När marknaden är upp och ner är bästa tiden att skaffa affärskompisar, som kommer att vara det under lång tid. Det gör du inte genom att desperat toksälja, det gör du genom att visa dig förstående och att vara en bra person att prata med. Någon som ger energi. Den som ger energi kommer nästan alla ihåg som en positiv och bra person.

Det fina med detta är att du kan bygga upp en relation som gör att, när det släpper på marknaden är ni affärskompisar för livet. Och då är det ingen tvekan om saken. Då kommer du få en ny kund som VILL köpa. För du piggade upp och förstod när kunden var deppig, då är det klart att du får ordern när det är dags.

Kom ihåg att ladda ned ljudboken!

Följ dom här råden och gå in för att göra det till 100 % så gör du det du kan för att få en riktigt bra start på ditt säljarbete hemifrån.

Och kom ihåg att ladda ner ljudboken nu med ännu fler tips.

Allt går!

Max

Du är väl inte med i Dåliga säljares klubb?