Musik

Var det Paradisets Portar som öppnade sig?

Var det Paradisets portar som öppnade sig på Cirkus när Johan Kinde gick ut på scenen och helt utan komp började sjunga Män av skugga?

Det kändes i alla fall så. Att världen var på väg att öppna upp och att kanske, kanske skulle det kunna ordna sig till slut? Du vet det vanliga livet, när den som vill går upp och njuter fullt av hela dagen. Medan andra ser varje kväll som en möjlighet till att få en lång natts färd mot dag.

När hela bandet började spela och gick över i en av de mest klassiska LL-öppningsspåren Öppna städer var det början på en konsert som vi aldrig kommer glömma.

Det har ju hänt mycket med Lustans Lakejer det senaste året sedan vi uppmärksammade bandet här på bloggen, trots att det knappt har gått att spela live alls. Minns du allt? Annars får du en kort tillbakablick här.

Det började med en livekonsert via nätet för att fira att den första LP´n fyllde 40 år. Det kändes speciellt att koppla upp sig framför tvn med champagneglaset och mötas av Kinde i blond peruk och resten av bandet som öppnade med den verkliga överraskningen Man med Paraply, singelbaksidan från Kärlekens nöjen. En låt vi tidigare knappt hört live.

Höjdpunkter var att få se Jan Kyhle göra tillfällig comeback på körsång och att höra Diamanter i den gamla punkiga versionen. Dessutom avslutades konserten med Lyx, nya singeln för första gången live.

Ny singel

Nästa sak som hände under LL-året var releasen av den nya singeln En gång när jag var 17, en ösig rocklåt som satte sig snabbt. Den skiljer sig mycket från soundet på Lyx och lovade gott inför framtiden. En riktig sommarsingel.

Och apropå sommar. Live-spelningar var ju i stort sett förbjudna i Sverige. Men utomhus fick man spela inför sittande publik så länge det kom mindre än ett par hundra åskådare.

Så sommarens upptäcktsfärd i Sverige blev en dagstur till Värmland och Sölje, där en liten klick hängivna Lustans-fans fick se bandet spela live i dagsljus på en scen utanför Sölje Herrgård.

Tala om kontraster, där stod nattens hjältar med skjortärmarna uppkavlade i 30 graders värme och spelade. Av alla LL-spelningar vi sett var detta den mest speciella, ingen tvekan om det.

Till slut kunde också den pandemiuppskjutna spelningen i Örebro genomföras, i det lilla glappet som öppnades mellan landets öppningar och stängningar.

Den fjärde mannen

För alla synth- och vinylvänner kom det örongodis när det var dags att hylla bortgångne Tom Wolgers. Först släpptes den fantastiska hyllninglåten Den fjärde mannen på årsdagen. Mycket passande en låt skriven helt i moll, den självskrivna hemmaplanen för alla Lakejer.

Och äntligen ny vinyl. Både Den fjärde mannen och En gång när jag var 17 släpptes på vinylsinglar med exklusiva B-sidor. Lika snyggt designade som forna tiders vinyler. Riktiga singlar!

Endast 500 ex av vardera i färgad vinyl, dessutom är 200 ex av vardera signerade och numrerade. Blivande rariteter. Har du ännu inte skaffat dem till din samling är det nog dags. Priserna stiger redan på Discogs.

Tid att nystarta Club-LL

När Lustans avslutade sin karriär i mitten av 80-talet lade vi ner dåvarande fancluben Linje Lusta.

Nu startas den upp igen under namnet Club LL, platsen där informationen om live-gig, ny merchandise och annan livsviktig info om bandet kommer ut först.

Anmäl dig till VIP-listan direkt så att du inte missar något.

Tillbaka till Cirkus igen..

När det blev officiellt att Lustans Lakejer och Reeperbahn skulle ge tre konserter tillsammans under december så blev det ett stort intresse. Till och med TV4 uppmärksammade det med en förhandsintervju i morgon-tv.

Att se båda banden live igen, på riktig stor scen och med påkostad ljusshow, kändes som att flytta sig tillbaka i tiden. Känslan av att det verkligen verkade så viktigt då, att ställningstagandet att man bestämde sig för att vara en Lustans Lakej i början av 80-talet har följt med i hela livet och att framtiden är ljus.

Vi räknar med ny musik, nytt album både digitalt och på vinyl. Vi hoppas på många fler live-spelningar så att vi får fortsätta se, höra och leva som män och kvinnor av skugga. Så att allt till slut faller på plats.

Precis som det gjorde på den sista dagen, på nyårsafton när plötsligt en ny video släpptes. En cover på Ulf Lundell´s låt Rialto i en tolkning som överraskade alla. Den blev det perfekta slutet på ett händelserikt LL-år som får oss att förstå att det kommer mer, mycket mer av allt vi en gång trodde på.

Anmäl dig till Club-LL här, så att du inte missar allt nytt som händer 2022 

Läs mer om Lustans Lakejer på bloggen

En nöjenas natt med Lustans Lakejer

Följ Lustans Lakejers Facebook