Monday Morning Letter

Säljtips från Dexter Del 1 – Dexter och Duvorna

Säljtips från Dexter Del 1

Säljtips från Dexter Del 1 – Dexter och Duvorna. Säg HEJ till Dexter. Vår lurvige familjemedlem som snart fyller tre år. Jag har specialstuderat honom den senaste tiden.

För han har framgångsegenskaper som jag vet att alla som gör affärer skulle ha nytta av. Därför kommer Dexter´s goda råd dyka upp då och då här i Monday Morning Letter under försommaren, första gången redan idag.

Du kommer att få både inspiration och konkreta tips som du kan använda i ditt jobb med att hitta nya kunder, oavsett om du säljer via möten, teams, telefon eller vid dörren.

– Men Max, vad skulle jag kunna lära mig av en hund?

– Vänta och se! Genom att kolla hur andra tar sig an utmaningar och nya möjligheter kan du få tips på hur du ska göra i situationer som du inte alltid får bästa resultat med.

Nu vill jag direkt säga att hundar och människor har olika mål med sina försök att lyckas. Du får helt enkelt ”översätta” hundars sätt att ta sig an utmåningar till hur säljare gör och framförallt till hur DU gör.

Dexter och Duvorna

Tänk efter nu. Hur stor chans är det att en liten hund ska kunna fånga en duva? Du har rätt. Den är mikroskopisk. Ändå försöker Dexter. Varje gång han ser en duva som sitter på vägen sätter han högsta fart för att försöka fånga den.

Duvan har en fördel som gör jakten lite krånglig. Den kan flyga. Det kan inte Dexter. Det gör att när han springer det fortaste han kan mot duvan, så fäller den ut vingarna och flyger iväg.

Ställningen i den ständigt pågående matchen Dexter vs Duvorna är 100 – 0 till Duvorna.

Ok, vad hade du gjort? Om du hade gjort 10 kundmöten och ingen hade köpt? Eller försökt boka 10 kundmöten och ingen hade velat träffa dig?

Du hade tappat sugen. Till slut hade du gett upp. Det är den stora skillnaden mellan dig och Dexter.

När han ser en duva går han all in. Även om han missat 100 gånger i rad. Han tänker inte på alla gånger han missat. Han är där och gör det han tror är det bästa för att till slut nå sitt mål. Att fånga duvan.

Det mest intressanta är att han oavsett hur det går alltid är lika glad ändå. Han gillar det. Inga sura miner eller det minst nedstämd. Men sin positiva inställning fortsätter han nästa gång och ger inte upp.

Vad skulle hända om du tog efter Dexter?

Max Söderpalm författare av Monday Morning Letter
Max Söderpalm

Vad skulle hända om du tog efter Dexter? Då menar jag självfallet inte att du ska fånga duvor. Istället menar jag att när du bokar eller möter kunder så går du all in.

Helt oavsett hur det har gått förra samtalet. Eller förra mötet. Jag brukar säga att samtalen inte sitter ihop. Det finns ingen konspiration där alla kunder tillsammans har bestämt sig för att inte svara när du ringer eller att inte köpa när du ber dom.

Du har din match. Du vs Kunderna. Rent objektivt antar jag att du har större möjlighet att få tag på kunder, eftersom dom flesta inte kommer att ha vingar.

Uthållighet och att kunna se jobbet som en positiv tävling är två av dom allra viktigaste egenskaperna för en framgångsrik affärsman eller affärskvinna. Där har du allt att vinna genom att göra som Dexter. Att alltid göra det.

Troligen kommer Dexter inte att fånga någon duva någonsin. Det bekymrar honom inte det minsta. Han fortsätter bara.

Troligen kommer du att sälja till fler kunder om du har 100 % energi och ser positivt i varje kundkontakt. Och skakar av dig hur det gick i förra samtalet.

Som avslutning vill jag berätta att det finns en match till. Dexter vs Bambi. Där står det bara 50-0 till Bambi, som inte har vingar men ändå är ganska svåra för en liten hund att fånga.

Dexter kommer fortsätta att gå all in varje gång han ser en duva eller bambi.

Frågan är vad du kommer göra varje gång du har chansen att få en ny kund?

Allt går!

– Max

Anmäl dig!

Anmäl dig till webinaret den 18/5 med Max Söderpalm och Nina Jansdotter. Om att hantera kritik när du postar på sociala medier och att våga skriva.

Läs Max artikel: Vågar du posta eller är du rädd för vad folk ska tycka? 

Säljtips från Dexter Del 1