Monday Morning Letter

Akta dig för dom stora fiskarna

Akta dig för dom stora fiskarna. Vet du vad som varje månad gör att massor av säljare missar budget och omedvetet lurar både sig själv och sina försäljningschefer? Men mest av allt sina egna plånböcker.

Det är dom stora fiskarna! Du vet dom där stora affärerna som ska rädda dig på slutet av månaden när du ligger efter.

Greta uppfattades av många i säljteamet som lite tråkig. Hon sålde inte mest varje månad utan låg alltid några steg bakom. Hon brukade inte få priser och applåder för extraordinära insatser utan var lite mer i skymundan.

Däremot var Greta alla säljchefers drömsäljare. Hon klarade alltid budget. Anledningen till det var att hon hade hittat ett sätt för henne att både hinna med sin bearbetning och hämta hem avsluten varje månad. Affärerna var nästan alltid ungefär lika stora.

Peter däremot gjorde precis tvärtom. Han gillade inte små affärer. Det skulle vara stora avslut som gjorde att det bara krävdes 1 eller 2 affärer så krossades budgeterna.

Problemet var bara att vissa månader kom det inte in någonting alls. Då fick Peter ingen bonus och hans självförtroende gick i botten. Just nu hade han panik. Han hade inte sålt nåt på hela förra månaden och nu var det bara 3 dagar kvar av denna…

Hur tror du det kommer gå för Greta och Peter?

Känner du igen dig själv i någon av dom här säljarna? Eller någon av dom kanske liknar någon av dina säljkompisar? Om du frågar mig vilket som är det mest troliga scenarierna för dom här båda så tror jag att det i längden blir så här:

Greta kommer att fortsätta sätta sina lite mindre affärer, det jag tror är att dom kommer bli större och större. För det är så säljutveckling brukar bli. Någon gång ibland kommer hon springa på några riktigt stora fiskar, och dom gånger hon kommer få in dom affärerna kommer hon totalkrossa budgeten.

Genom att ha en hög lägsta nivå och ibland få dom större ordrarna som grädde på moset. Det är precis så löpande försäljning går till. Så mitt tips är att Greta inom dom närmaste åren kommer blir firmans bästa säljare.

För Peter blir det värre. Att vara ojämn i sin försäljning är mycket påfrestande för psyket, särskilt om det är prestationsbaserad lön inblandad. Det håller inte att bagatellisera dom mindre affärerna. Eller att strunta i dom. Man behöver dom för att få en stabil grund.

Mitt tips är att Peter kommer sluta inom ca ett halvår och smita ut bakvägen efter att ha nollat tre eller fyra månader i rad.

Så leder den lilla fisken till den stora

Själv har jag upptäckt att samtidigt som man jobbar med att fånga dom mindre fiskarna och om man gör det koncentrerat så kan det gå som det gick för mig själv i början av min säljkarriär när jag fick tag på den pyttelilla fisken Jonas. Efter att ha fått in honom som kund och behandlat honom så att han kände sig viktig öppnade det sig ett guldläge för mig.

När jag följde upp med Jonas för att kolla att han var nöjd med vår leverans och hur han blivit behandlad som kund, så fick jag höra att han var mycket nöjd. Då tog jag chansen att fråga om han kände någon mer som behövde hjälp med samma sak.

Och det visade sig att det gjorde Jonas. Han var nämligen god vän med den RIKTIGT STORA FISKEN Karl-Erik. Så jag bokade ett möte med honom och gjorde den då största affär jag någonsin gjort. Det var så jag lärde mig att:

Behandlar du dina små fiskar som om dom var din viktigaste kund så visar dom vägen till platsen där dom stora fiskarna simmar.

Det här är bra tankar att ta med dig in i sommarförsäljningen, eller hur?

Allt går!

Max

Vill du lära dig nå ut bättre i social media i sommar? Nina och Max hjälper dig

Fastnar du på semesterinvändningen? Läs mer här?

Här kan du läsa vad du borde göra nu!

Lyssna på 30 sätt att göra affär för bara 39 kr här och få 10 extra avslutstips