Musik, Okategoriserade

Är du redo att möta den Mörka Materian? – Ny singel med Lustans Lakejer

Är du redo att möta den Mörka Materian? Releasen av nya albumet med Lustans Lakejer närmar sig. Nyligen släpptes titellåten Mörk Materia som en spännande teaser. I samband med det tog jag en pratstund med bandets sångare och förgrundsfigur, Johan Kinde.

Spännande med en ny singel, Johan. Det är dessutom titellåten till kommande albumet “Mörk Materia”. Berätta hur du fick idén till låten.

Jag hade länge haft titeln i huvudet och velat skriva en låt om ett förhållande i sammanbrott baserat på den idén.

Sedan kom jag på gitarrtemat och melodin ganska fort en kväll och då föll texten på plats.

Refrängen gick ursprungligen i dur men det lät för snällt, så när vi repeterade den kom Anders på idén att istället spela den i moll i vad som kallas för parallelltonarten.

Han kom också på synthslingan i mitten av låten, så musiken är alltså ett samarbete mellan mig och Anders Ericson.

Tungt och suggestivt sound

Soundet är tungt och suggestivt, med en riktigt stark refräng. Vilka influenser har ni haft i bandet när ni spelade in den?

Låten föll på plats rätt snabbt när vi väl hade löst problemet med ackordföljden på refrängerna. 

Vi ville just att den skulle bli tung och suggestiv och liksom mörk, att den vara fylld med både synthar och gitarrer, men det var ingen speciell låt eller artist som influerade oss.

Denna singel och den tidigare “Jag kan läsa mellan raderna” är rejält mörka när det kommer till texterna. Olycklig kärlek i centrum. Kommer det temat vara genomgående i övriga släppta låtar på den kommande skivan?

Ja, de flesta texter på albumet passar till ihop med titeln “Mörk Materia”, men de kommer inte bara handla om olycklig kärlek.

Och det finns även låter med mer klassisk Lustans-romantik, såsom “En gång när jag var 17” och “Rom i regnet. Den sistnämnda är för övrigt en Kinde-originlakomposition och handlar om staden, inte drycken.

Stilrent omslag

Nu när omslaget till albumet är presenterat slås man av hur snyggt och stilrent det är. Hur kom omslaget till?

Även här hade jag haft idén en långre tid, men jag vet inte riktigt var den kommer ifrån – en livstid av att titta på filmer och franska modetidningar, antar jag…

Det finns faktisk en väldigt enkel skiss gjord i blyerts eller kulspetspenna i ett av mina textblock där jag ritat upp precis hur jag tänkt mig omslaget.

Den färdiga versionen blev till min stora glädje väldigt lik det hade föreställt mig så jag är ytterst nöjd med resultatet.

Till sist, många undrar. Kommer vi få se er spela live i höst?

Med absolut största sannolikhet – ja. Vi håller just nu på att konfirmera bokningar till konserter och hoppas kunna gå ut med dessa om en vecka eller två.

Tack för intervjun Johan och lycka till med nya singeln.

Lyssna på nya singeln Mörk Materia på Spotify

Klä dig snyggt i stilren Mörk Materia T-shirt

Läs mer om Lustans Lakejer på bloggen