Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Akta dig för dom stora fiskarna

Akta dig för dom stora fiskarna. Vet du vad som varje månad gör att massor av säljare missar budget och omedvetet lurar både sig själv och sina försäljningschefer? Men mest av allt sina egna plånböcker.

Det är dom stora fiskarna! Du vet dom där stora affärerna som ska rädda dig på slutet av månaden när du ligger efter.

Greta uppfattades av många i säljteamet som lite tråkig. Hon sålde inte mest varje månad utan låg alltid några steg bakom. Hon brukade inte få priser och applåder för extraordinära insatser utan var lite mer i skymundan.

Däremot var Greta alla säljchefers drömsäljare. Hon klarade alltid budget. Anledningen till det var att hon hade hittat ett sätt för henne att både hinna med sin bearbetning och hämta hem avsluten varje månad. Affärerna var nästan alltid ungefär lika stora.

Peter däremot gjorde precis tvärtom. Han gillade inte små affärer. Det skulle vara stora avslut som gjorde att det bara krävdes 1 eller 2 affärer så krossades budgeterna.

Problemet var bara att vissa månader kom det inte in någonting alls. Då fick Peter ingen bonus och hans självförtroende gick i botten. Just nu hade han panik. Han hade inte sålt nåt på hela förra månaden och nu var det bara 3 dagar kvar av denna…

Hur tror du det kommer gå för Greta och Peter?

Känner du igen dig själv i någon av dom här säljarna? Eller någon av dom kanske liknar någon av dina säljkompisar? Om du frågar mig vilket som är det mest troliga scenarierna för dom här båda så tror jag att det i längden blir så här:

Greta kommer att fortsätta sätta sina lite mindre affärer, det jag tror är att dom kommer bli större och större. För det är så säljutveckling brukar bli. Någon gång ibland kommer hon springa på några riktigt stora fiskar, och dom gånger hon kommer få in dom affärerna kommer hon totalkrossa budgeten.

Genom att ha en hög lägsta nivå och ibland få dom större ordrarna som grädde på moset. Det är precis så löpande försäljning går till. Så mitt tips är att Greta inom dom närmaste åren kommer blir firmans bästa säljare.

För Peter blir det värre. Att vara ojämn i sin försäljning är mycket påfrestande för psyket, särskilt om det är prestationsbaserad lön inblandad. Det håller inte att bagatellisera dom mindre affärerna. Eller att strunta i dom. Man behöver dom för att få en stabil grund.

Mitt tips är att Peter kommer sluta inom ca ett halvår och smita ut bakvägen efter att ha nollat tre eller fyra månader i rad.

Så leder den lilla fisken till den stora

Själv har jag upptäckt att samtidigt som man jobbar med att fånga dom mindre fiskarna och om man gör det koncentrerat så kan det gå som det gick för mig själv i början av min säljkarriär när jag fick tag på den pyttelilla fisken Jonas. Efter att ha fått in honom som kund och behandlat honom så att han kände sig viktig öppnade det sig ett guldläge för mig.

När jag följde upp med Jonas för att kolla att han var nöjd med vår leverans och hur han blivit behandlad som kund, så fick jag höra att han var mycket nöjd. Då tog jag chansen att fråga om han kände någon mer som behövde hjälp med samma sak.

Och det visade sig att det gjorde Jonas. Han var nämligen god vän med den RIKTIGT STORA FISKEN Karl-Erik. Så jag bokade ett möte med honom och gjorde den då största affär jag någonsin gjort. Det var så jag lärde mig att:

Behandlar du dina små fiskar som om dom var din viktigaste kund så visar dom vägen till platsen där dom stora fiskarna simmar.

Det här är bra tankar att ta med dig in i sommarförsäljningen, eller hur?

Allt går!

Max

Vill du lära dig nå ut bättre i social media i sommar? Nina och Max hjälper dig

Fastnar du på semesterinvändningen? Läs mer här?

Här kan du läsa vad du borde göra nu!

Lyssna på 30 sätt att göra affär för bara 39 kr här och få 10 extra avslutstips 

Serverat på Nobelfesten

Lyckas som Hälsoinfluenser och nå ut bättre med dina inlägg

Här ser du Lyckas som Hälsoinfluenser och nå ut bättre med dina inlägg, med Nina Jansdotter och Max Söderpalm i efterhand. En fantastisk energi var det när Nina och Max gav konkreta råd och massor av pepp till alla som vill bli bättre på att nå ut via sociala medier och få nya kunder.

Här kan du se webinaret i efterhand.

Gör det och gå också med i gruppen på Facebook, där vi eftersnackar och svarar på frågor: Säljträning för dig inom träning, hälsa och skönhet

OBS! Råden i webinaret är för alla, oavsett bransch. Även om exemplen kommer från Hälso- och Träningsbranschen,

 

Lyssna på ljudboken Våga sälja hälsa

Läs boken Våga sälja hälsa

Vill du höra mer av Nina och Max, se webunaret Konsten att hantera kritik på nätet här

 

Rätt dag att vara på topp

– Inlägg i samarbete med Högskoleprovguiden –

Jag antar att du känner till att det finns en dag som är speciell för alla dem som har en plan. En plan att få ett resultat som är så högt att det räcker till att ta sig in på den utbildning man helst vill gå.

Det handlar så klart om Högskoleprovet, porten som du kan öppna för att ta nästa steg i din karriär.

Under en och samma dag går unga och gamla i hela landet in i klassrummet. För att under en hel dag ta sig igenom frågemodulerna i provet. Alla skriver samma. Det är förväntningar och hysch-hysch. Tillbaka i skolbänken igen.

Det här vet jag själv allt om. Som provledare har jag förr om åren sett både framgång och misslyckande. Folk som inte kan sitta stilla, en del stirrar bara tomt rätt ut. En del kommer inte tillbaka efter lunch. Det finns tusen sätt att misslyckas.

Och bara ett att lyckas. Det som är bra är att det finns där för alla, för dig med.

Förberedelse är framgångens nyckel heter det ju. Och faktum är, ju bättre förberedd du är desto större är chansen att just du lyckas.

Det är till och med så att du kan få hjälp. För om du verkligen vill klara alla högskoleprovets delar kan det ju vara värt det, eller hur?

Öva inför nästa högskoleprov genom att använda hjälpmedlen på hpguiden.se. Där hittar du både kostnadsfria hjälpmedel och dessutom en VIP-variant för dig som vill vara säker. Säker på att vara på topp på rätt dag. Så att du verkligen tar chansen att öppna porten in till nästa steg i din utbildningskarriär.

För jag har sett många ge upp och strula bort den här chansen. Men jag har också sett många gå ut från provdagen med ett stort leende på läpparna, knyta näven och säga:

YES! Jag gjorde det!

Vad borde du göra nu?

Vad borde du göra nu? Har du funderat på hur mycket tid du lägger varje dag för att oroa dig för saker?

I säljjobbet finns det ju massor av saker att oroa sig för:

 • Kommer jag klara budgeten den här månaden?
 • Är chefen nöjd med mig?
 • Tycker mina arbetskamrater om mig?
 • Är jag en i gänget?
 • Den här stora affären som jag är så nära, tänk om kunden säger nej?
 • Tänk om jag blir sämst i säljgänget i år?

Den här anrättningen kan du j alltid krydda upp med lite privata saker också:

 • Vad ska min partner säga när vi missar provisionen på storaffären om jag inte får den?
 • Kommer ens lönen räcka till semestern jag har planerat?
 • Tänk om vi inte har råd att åka och det regnar hela sommaren i Sverige?

Ja du hör ju själv! Om du väljer att gå den vägen med dina tankar och din oro så går du åt precis fel håll, åtminstone om ditt mål är att vara stolt, glad och framgångsrik i affärer.

Så jag tänkte att vi skulle hitta ett sätt att få bort den typen av tankar ur ditt huvud. Som du kanske vet har jag skrivit en ljudbok som heter Tvärtom, och det är precis så vi ska lösa dina jobbiga orostankar. Genom att göra precis Tvärtom.

Eftersom din oro gör dig passiv och får ditt huvud att snurra av alla tråkigheter gäller det istället att göra motsatsen: Att hålla dig AKTIV.

Vad borde jag göra nu?

Tänk om du skulle göra så här så fort dina oroliga tankar dyker upp?

Du frågar dig själv:

– Vad borde jag göra nu?

Och så börjar du göra det din hjärna föreslår dig att göra.

För den som är säljare kan situationen se ut så här:

Oron börjar komma för att det är för tomt i almanackan, knappt några möten alls.

– Vad borde jag göra nu?

Hjärnan svarar:

 • Tokringa för att boka hela förmiddagen

Då sätter du igång direkt. Och ringer hela förmiddagen.

Och vilket blir resultatet? Förmodligen går det trögt i början och det är ok eftersom du behöver jobba dig varm. Det är då du måste fortsätta.

Efter ett tag kommer första bokningen. Din största seger, går det riktigt bra kommer bokning nummer 2 och 3 i rätt så tät följd och då kan du börja snegla mot siffran 5.

Då händer det!

Då kommer du känna dig inspirerad att ge allt för att klara den siffran. Och det enda jag vet säkert är att:

 • Antingen kommer du klara 5 eller så gör du inte det
 • Helt oavsett om du gör det är 3 möten betydligt fler än 0
 • Du har hållit dig aktiv hela förmiddagen och lyckats stå emot din oro

Kort sagt! DU HAR LYCKATS!

Tänk nu att du har gjort på ett liknande sätt 10 gånger? Ibland är det inom säljjobbet, ibland är det i det vanliga livet.

Varje gång oron kommer frågar du dig:

– Vad borde jag göra nu?

Om det är klippa gräset, måla staketet, skriva offerten eller sälja något på blocket.
BARA GÖR DET

Om du tränar på detta hela sommaren kan du vara helt säker på att du kommer lägga årets mest underbara tid på att få saker gjorda istället för att oroa dig för dom.

Och då får du känslan som jag verkligen unnar dig mest av allt.

Vinnarkänslan.

Allt går!

Max

Vill du få ljudboken Oroa dig inte! Sommarpepp med Max helt gratis?

Fastnar du på Efter-semester-invändningen? Läs Monday Morning Letter här

30 vita hästar

– Inlägg i samarbete med tandblekning.nu –

Minns du den gamla gåtan om de 30 vita hästarna? När Bilbo och Gollum gissar gåtor på liv och död i The Hobbit. Så här gick den:

”Trettio vita hästar, på två röda åsar går. Än de travar, än de tuggar, än de stilla står.”

Kommer du ihåg vilket som är det rätta svaret? Tänderna såklart.

Det var bara en sak. Stämmer det där verkligen? Är dina tänder verkligen så vita som du skulle vilja?

Det blir ju mer och mer vanligt att man vill fixa till sitt leende lite grand. Det är ju inte så konstigt att tändernas färg över tiden blir förändrade. Tänk allt dina tänder är med om… Och i så många år…

Allt du dricker varje dag, till exempel kaffe och te, för att inte tala om rött vin. Det sliter på emaljen och gör att dina tänder blir missfärgade.

Kanske har du funderat på att bleka dina tänder och fixa till det där? Det kan du göra på några olika sätt. Ett sätt är att bleka dom hemma och själv bli din egen tandfixare.

Det finns ju ett stort utbud av produkter som kan användas till tandblekning. En djungel som det gäller att navigera rätt i. För att få det resultat som just du efterfrågar kan det ju vara bra att få hjälp.

Hjälp att välja rätt produkt för dig kan du få på en sida som heter tandblekning.nu. Gå in där och kolla, du får oberoende hjälp så att just du får det som du är ute efter.

För egen del gör jag alltid så att jag kollar med någon som är oberoende innan jag beställer något som jag inte har gjort förut.

Vare sig vi gillar dem eller inte så är det just de 30 mer eller mindre vita hästarna som just nu galopperar, travar, betar eller tuggar i din mun. Och det är dem som du kommer att få stå ut med. De är dina livskamrater på din väg genom livet.

Då är det många som tycker att man vill ha sitt vita leende så länge man kan. Och det vill kanske du också.

Fastnar du på efter-semester-invändningen?

Fastnar du på efter-semester-invändningen? Nu gäller det! Bara ett par veckor kvar nu. Jag känner många säljare som börjar längta till semestern.

Jag känner också många säljare som slår av på takten nu, som fastnar på ”efter-semester-invändningen” och ser juni som en kass säljmånad.

Känner du så måste du tänka så här:

 • Det är klart att dina kunder längtar lika mycket efter semestern som du gör.
 • Så klart att dina kunder är lika trötta som du efter ett halvårs hårt arbete.
 • Det är klart att både du och dom vill att semestern ska börja NU. Och inte om ett par veckor. Det är helt naturligt.

Men sanningen är, dvs om du vill vara den som vinner juni och får en bra start på augusti, att du måste göra tvärtom. Exakt tvärtom.

Du kommer att vinna. Gör så här:

Det är precis NU som stjärnsäljaren vet att om man plockar ut det sista. All kraft, kompetens och erfarenhet. Lägger du in det i ditt arbete NU så kommer du att vinna. Och gör du också det blir det ännu skönare med semester. För då kan du fira semester som en vinnare.

Tänk vilken känsla. Att börja semestern med att säga:

– JA! Jag gjorde det.

Det får mig att tänka på en liten ramsa som en av deltagarna på Den rätta gnistan-föreläsningarna kom på under en övning. Vi tränade på vad man kan göra för att peppa sig själv när dagen känns trög.

Hon kom plötsligt på dom här orden:

”Jag är glad. Jag är fri. Jag är full av energi.”

Den provade jag när jag var ute och sprang. Och när jag på på slutet när kände mig lite hängig. Jag rabblade dom orden för mig själv och det fungerade. Jag fick ny energi.

Använd gärna den. Eller ännu bättre passa på att skriva din egen ”energi-på-fyllare”, en ramsa som du kan peppa dig med när du behöver kraft.

För det är så du måste göra nu. Ta varje chans att få ny energi och köra stenhårt dom sista veckorna.

Du vinner allt det här:

– En bra avslutning på juni

– Fira semester som en vinnare

– En bra start på augusti

Allt går!
Max

Vill du ha smarta tips för att nå ut bättre med dina inlägg på instagram, facebook och LinkedIn?

Anmäl dig till webinaret med Nina Jansdotter och Max Söderpalm här!

Läs mer säljtips, om en dansande man som gjorde det tråkiga roligt

 

Säljtips från Dexter del 2 – Hur du vinner varje morgon

Säljtips från Dexter del 2 – Hur du vinner varje morgon. Många läsare hörde av sig till mig efter måndagsbrevet härom veckan, som handlade om hur hunden Dexter vägrar att ge upp. Trots att han ligger under med 100 – 0 i den ständigt pågående matchen mellan honom och Duvorna.

Att inte ge upp då det tyder på att man har bestämt sig. Den inställningen gillade läsarna.

Idag tänkte jag ge dig ett annat av Dexters tips för hur man får en bra dag och framför allt så att starten blir bra. Det gör ju att rätt sak händer under resten av dagen, eller hur?

Hur gör Peter?

Därför tänkte jag göra en jämförelse mellan hur den genomsnittlige säljaren gör och hur Dexter gör. Vi börjar med säljaren Peter.

Väckarklockan ringer. Peter vaknar och tror inte att det är sant. Halvt medvetslös lyfter han armen och trycker på sin mobil. Han väljer inte knappen för att gå upp direkt. Istället väljer han knappen för snoooooooze…

Innerst inne vet han att det som händer är att han förlorar det försprång han har. Du vet, när man känner att man ligger före och har koll. Det snoozningen kommer leda till är en mer stressig morgon och att han kommer till jobbet med andan i halsen.

Förmodligen leder det till att han inte kan gå igång med det han borde göra direkt, förlorar tid och missar möjligheten att vinna säljstarten den dagen. Kort sagt, hans försäljning går ned.

Hur gör Dexter?

Nu har ju inte Dexter något säljjobb. Hans dagar ser ju lite annorlunda ut jämfört med Peters. Vi kan ändå lära oss en hel del om just det kritiska ögonblicket när man vaknar. Hur gör Dexter?

På morgnarna ligger Dexter och sover. När det är dags att gå ut för morgonpromenaden så väcker jag honom och frågar: – Ska vi gå ut?

Och det är då det händer…

 1. Han vaknar
 2. Sedan sträcker han på sig i något som liknar en yogaposition
 3. Han hoppar ned från sängen, viftar på svansen och är 100 % redo för att sätta igång.

En viktig skillnad till. När Peter vaknar är han morgontrött och grinig. Med Dexter är det tvärtom. Han är lika glad som han alltid är och på hugget.

Vad skulle hända om du försökte göra likadant? Hoppa över att snooza och hitta ett sätt att komma snabbt igång?

Att snabbt kunna ta sig från ett läge där du är 100 % passiv, alltså när du sover, till läget när du är 100 % aktiv, alltså redan igång med både din dag och ditt säljdistrikt, det är en vinnaregenskap inom affärer.

Om du alltid är vaken och ser dig om kring efter andra som gör bra saker så kommer det att gå bättre för dig. Följ bra och positiva människor (och djur) och ta det bästa från var och en blri ditt framgångsrecept.

Dexter vinner starten 100 % av alla dagar. Nu är bara frågan hur det kommer gå för dig?

Allt går!

Max

Läs Del 1 om Dexter – Dexter och Duvorna här

Vill du lära dig att bli bättre på att nå ut och få leads via sociala medier?
Anmäl dig till webinaret med Max och Nina här

 

Den som gräver en grop…

Den som gräver en grop… Kommer du ihåg det gamla ordspråket? Den som gräver en grop åt andra, faller lätt själv däri.

Det tycker jag inte att du ska göra. Blir du sugen på att gräva lite, se till att gropen är till dig själv och det byggmål du vill uppnå.

Det finns ju många olika sätt, som är mer eller mindre tidskrävande, när det kommer till att gräva. Är det ett lite större projekt så duger ju inte handskyfflande, eller hur?

Då behövs det lite mer kraftiga grejer. Då behöver du förmodligen en grävskopa för att du ska lösa det du vill uppnå.

Eftersom grävmaskiner och för den delen andra sorters maskiner, till exempel dumpers och liftar, inte är i var mans eller kvinnas ägo är det förmodligen något som du vill hyra.

När du gör det vill du både ha god service och hjälp att lösa eventuella problem som kan uppkomma under tiden som du hyr. Några som kan stå till hands då är Rondellen Maskin. Där är det enkelheten som gäller. Det ska vara lätt, det är ett av ledorden.

Om gropen du vill gräva finns i krokarna runt Kinna, Landvetter, Nyköping, Partille eller Varberg är det bara att surfa in där och se hur enkelt det är när du vill hyra grävmaskin.

För gropar grävs det just nu. Och anledningarna är många. Kanske vill man bygga ny altan eller anlägga en pool? Eller så är det något som behöver fixas till eller lyftas bort.

Något som innan du satt igång med det har känts som ett stort och oöverkomligt problem, till exempel en jättestor jordhög, kan förmodligen lösas på ett par timmar när du har tillgång till rätt utrustning.

Kom också ihåg det du läste i början. Ska du gräva en grop, se till så att den är till dig själv och att grävandet leder till ett mål som du gärna vill uppnå.

Har du hittat hammaren än?

Har du hittat hammaren än? I området där jag bor verkar det som om dom flesta har gjort det i alla fall. I så gott som varje trädgård pågår det något.

Vad kan det bero på att hemmasnickrandet ökar så mycket? Är det att människor lägger mer och mer tid och pengar på att få det som man vill, på det ställe där man de senaste åren har tillbringat nästan all sin tid? Jag menar naturligtvis sitt hem.

Där man bor och lever, där vill man se förbättring och få ännu mer självtillfredsställelse. Kort sagt, man vill få det som man vill. Och finns det något man kan fixa till själv, ja då gör man det.

Du kanske är i samma läge? Att du tänker lägga några helger eller en del av semestern på att fixa till något hemma? Då är det ju viktigt att få tag på bra material, från de bästa leverantörerna.

När det gäller trävaror och byggmaterial kan du alltid kolla in experterna på Holgers Stugmaterial. I mer än 55 år har man hjälpt hemmasnickaren med både material och tjänster, för att förenkla så mycket som möjligt. Det kan ju vara ett bra tips till dig om du letar efter ett proffsigt byggvaruhus i Boråstrakten.

Nu när vårsolen skiner och sommaren närmar sig känner du säkert precis som många andra. Det är den perfekta tiden att fixa till något hemma. Kanske är det något stort, som du behöver hjälp med eller så är det ett sådant där litet eget projekt som du vill fixa själv.

Och du håller säkert med om att det nästan är roligare. Att plötsligt få en idé. Fundera igenom den ett tag, för att sedan ta beslutet att köra igång. Då fixar du hem rätt material och kanske lånar eller köper några verktyg. Och plötsligt är det fixat!

Den känslan är helt fantastisk! Så jag undrar igen:

Har du hittat hammaren än?

En dansande man – gör det tråkiga jobbet roligt

En dansande man – gör det tråkiga jobbet roligt. Är allting med jobbet roligt? Svara ärligt nu. Jag antar att svaret är nej. Bra! Då är du på rätt ställe. Det är så det ska vara.

Visst låter det konstigt, eller hur?

Alla jobb som jag har haft, ända från extrajobben när jag gick i skolan till alla säljjobb och företagarjobb, har en sak gemensamt. Det finns alltid saker som du måste göra, som du tycker är tråkiga.

Visste du att den stora skillnaden mellan om du trivs med ditt jobb eller inte är exakt hur du ser på dom sakerna? Och hur du tar dig an dom.

För att beskriva det här så att du förstår tänkte jag berätta om en sak jag var med om förra veckan, när jag skulle äta lunch på en pub som precis höll på att öppna i London.

Dom höll på att öppna sin uteservering som låg precis vid promenadstråket vid Themsen. Borden och stolarna måste bäras ut och ställas i ordning varje dag. Det såg tungt och trångt ut och var precis en sån där sak som man skulle ha tyckt:

– Åååh, inte idag igen…

Det var en kille som höll på med det här. Det som var lite annorlunda var hur han tog sig an uppgiften.

Han sjöng högt för sig själv och dansade sig igenom hela jobbet med att ställa i ordning alla 15 borden med stolar och bänkar. Han såg ut som att det där var det roligaste han visste.

Den dansande mannen fick det tråkiga att bli roligt. Och dessutom gav han oss alla i närheten massor med positiv energi. Det blev en kanonlunch!

– Max, vad har det här med mig att göra?

– Precis allt om du vill lyckas med försäljning och affärer.

Dansa dig igenom det tråkiga

Tro mig! Jag vet. Som säljare har du flera uppgifter som inte är 100 % roliga. Jag har både upplevt dom själv och hört många klaga genom åren.

Det kan handla om att boka möten, det kan handla att få ihop sin budget. Eller så handlar det om rapporter som ska skrivas eller möten man tycker är meningslösa.

Tänk så här. Det är bra att dom uppgifterna finns. För det är där skillnaden mellan vinnarna och förlorarna är som störst. Om du gör allt du kan för att göra dom med den största positiviteten du kan och är så glad som möjligt när du gör det.

Då kommer du att vinna!

Du lägger så fantastiskt stor del av ditt liv på att gå till jobbet. Det är du som ansvarar för att göra den tiden rolig.

Den dansande mannen påminde mig om något som kanske glömts bort i dom senaste årens fokus på pandemi, jobba hemifrån och kriget. Trots allt det konstiga som händer behöver du plocka fram den kraften som du och alla andra har.

Du kan välja att dansa dig genom dina arbetsdagar eller leta fel och bilda gnällhörnor. Vilket tror du leder till bäst resultat?

Nu dansar vi fram i slutspurten av maj. Och oavsett om vi lyckas eller inte når ända fram gör vi samma sak i säljstarten av juni.

Allt går!

Max

Lyssna på webinaret om Konsten att hantera kritik på nätet med Nina Jansdotter och Max Söderpalm

Beställ bokpaket JA! Om att säga JA till livet till extralågt sommarpris

Läs Lili Öst´s artikel Attraktionslagen och FOMO

Läs hunden Dexters säljtips – Dexter och Duvorna

 

Till startsidan